Fietsdrager voor de Trekhaak

De fietsdrager voor de trekhaak van de auto is de meest populaire manier om fietsen te vervoeren voor op reis of bij een daguitstap. Mede dankzij de eenvoudige en snelle bevestiging van bepaalde modellen wordt dit type fietsdrager enorm veel verkocht en is er veel keuze uit verschillende merken zoals Thule, Bosal met de Twinny Load, Spinder en vele andere.

Tips om de juiste fietsendrager te bepalen

Type fietsdrager

Het type fietsdrager is enorm belangrijk aangezien dit de prijs enorm kan beïnvloeden.

Tot 3 fietsen

De goedkoopste modellen zijn de modellen waarbij er een eenvoudige constructie op de trekhaak wordt gezet waarop men vaak maar 2 fietsen kan plaatsen. Er bestaan echter ook iets duurdere modellen die tot 3 fietsen kunnen dragen.

Een voorbeeld van zo’n eenvoudige constructie is de Thule Xpress 970

Fietsdrager trekhaak auto

Thule Express 970

Zoals je al ziet is dit een relatief eenvoudig model waarbij de fietsen als het ware zwevend worden vastgezet met de bovenbuis en de onderbuis van het frame van de fiets. Er wordt bij dit type fietsdrager dus geen gebruik gemaakt van een platform waarop de banden van de fietsen kunnen rusten.

Voordelen

 • Simpel model, snel en eenvoudig geplaatst op de trekhaak van iedere auto
 • Ideaal voor mensen die 2 tot maximaal 3 fietsen willen vervoeren
 • Goedkoop en neemt weinig ruimte in (kan achterin de auto gelegd worden indien niet nodig)

Nadelen

 • Maximaal 3 fietsen vervoeren
 • Fietsen hebben iets minder steun vanonder

Meer dan 3 fietsen

Een ander model dat men vooral gebruikt als men iets meer stevigheid wilt en ook vaak meer fietsen wilt vervoeren is het platform model. Bij het platform model wordt er gebruik germaakt van een fietsdrager met een platform waarop de banden kunnen steunen en op vastgemaakt worden. Dit type fietsendrager kan tot maar liefst 6 fietsen vervoeren.

Een voorbeeld van zo’n fietsdrager is de populaire Thule Euroride 941

Thule Euroride 941

Zoals men ziet beschikt dit model over eigen achterlichten en moet men dus goed opletten wat voor stroomaansluiting je op de auto hebt, een 7 polige of 13 polige aansluiting. Maar wees gerust, er bestaan wel degelijk omloopstukken van 7 naar 13 en 13 naar 7 polige stroomaansluiting.

Voordelen

 • Zeer stevig
 • Maximaal 6 fietsen vervoeren
 • Oprijden van de fiets is mogelijk met een oprijgoot (ideaal voor ouderen)

Nadelen

 • Duurder
 • Heeft stroomvoorziening nodig
 • Minder makkelijk op te bergen (er bestaan wel modellen waarbij dit mogelijk is)

Totale gewicht van de fietsen

Als laatste moeten we natuurlijk rekening houden met het totale gewicht van de fietsen want zowel de trekhaak als de fietsdrager zelf hebben natuurlijke een maximale belasting.